Taycan konfigurator

Zgodbe prihodnosti

Menu item

Porsche Electric Sport Sound: zvok kot nepogrešljiv del vožnje

Zvok je akustična vizitka znamke Porsche. Vsak njen oboževalec zlahka prepozna značilen zvočni odtis šestcilindrskega bokserskega motorja. Zvok pri avtomobilu nima samo čustvene komponente, ampak vozniku daje tudi neposredno informacijo o trenutnih razmerah na cesti. Voznik lahko že s pomočjo zvoka avtomobila ugotovi, kakšen je oprijem vozila in po kakšni podlagi trenutno pelje. Tudi električna vozila imajo specifičen zvok, ta pa je odvisen od njihovega karakterja.

4 MIN BRANJA

Menu item

Marko Štamcar o skrivnosti uspeha in mobilnosti prihodnosti

Kako je videti uspeh? Kakšna je pot do njega in kako nanj gledamo Slovenci? Ga sprejemamo in želimo sleherniku ali nas še vedno zmoti, ko nekomu med nami resnično uspe na področju, na katerem deluje? O tem smo se pogovarjali z Markom Štamcarjem, ki je svojo pot do uspeha tlakoval že zelo zgodaj: od dijaških let z razvojem storitve za shranjevanje datotek Shrani.si in hkratnim delom na daljavo za Google do soustanovitve podjetja Outfit7, ki se je z družino aplikacij Talking Tom uvrstilo na svetovni zemljevid zabavne industrije.

21 MIN BRANJA

Menu item

Aksel Lund Svindal: zgodba o povezanosti

Med smučarjem in goro obstaja posebna vez. Gora predstavlja življenje: med vrhom in dolino so vzponi, padci in čustveni vrtiljak, ki jih na celotni poti doživlja sleherni posameznik. Norveški alpski smučar Aksel Lund Svindal, olimpijec, ki se je v svoji karieri več kot 80-krat povzpel na zmagovalni oder, se tega še posebej dobro zaveda.

5 MIN BRANJA

Menu item

Z virtualnega na resnično dirkališče: ko zapojejo čustva

Vonj po zažganih gumah in bencinskih hlapih – stereotipen prizor, ko pomislimo na neizprosno moč pod pokrovom športnega avtomobila. A kaj, ko je tehnološki napredek dokončno ulovil tudi svet ljubiteljev visokih obratov in izkušnjo dinamične vožnje postavil na novih temeljih. Porsche Taycan kot glasnik nove ere spaja tradicijo in razvoj novih tehnologij, česar se dodobra zaveda tudi sleherni ponosni lastnik tega osupljivega avtomobila. A kako se to povezuje z izkušnjo tistih, ki visoke obrate in dinamično vožnjo živijo v virtualnem svetu?

6 MIN BRANJA

Menu item

Električni Porsche Taycan na bencinski način in Niko Mihelič

Avtomobilski svet se je po stoletju razvoja ognja nad valji znašel na razpotju nove dobe – na pragu tišine, nad breznom predpisov. Zdi se, da se razburljivost ovinkov v visokotehnološki sterilnosti razblinja oziroma pelje naravnost v avtomobilske vice, kjer bodo vozniški hedonisti tavali v svojih spominih, ko jih bodo od točke A do B, tja in nazaj, vozili čipi oziroma avtopiloti. Sam sem se kot vozniški uživač nemalokrat ujel v te črne misli, in preden sem sedel v Taycana, dejansko niti nisem razmišljal, ali tok elektronov res zmore vse tisto, kar omogoča reakcija ogljikovodikov v svetem gralu užitkov – šestvaljnem bokserskem motorju s Porschejevim podpisom.

9 MIN BRANJA

Menu item

Novi član električne družine Taycan

Naša električna družina Taycan je dobila že četrtega člana, osnovni model športne limuzine, ki se je pridružil Taycanu Turbo S, Taycanu Turbo in Taycanu 4S. Njegova posebnost sta zadnji pogon in možnost izbire dveh velikosti baterije, ljubitelje hitrosti in znamke Porsche pa navdušujeta tudi moč in pospešek novega modela.

5 MIN BRANJA

Menu item

Poglobljena predstavitev modela Porsche Taycan Turbo

Tako kot vse uspešne zgodbe, se je tudi zgodba o Porsche Taycanu pričela z vizijo. A če ste pomislili, da so se vse Porschejeve vizije rodile v duhu bencinskih hlapov, vas moramo popraviti. Pred več kot 120 leti, natančneje leta 1898, je Ferdinand Porsche predstavil svoj prvi avtomobil, Egger-Lohner C.2 Phaeton, ki je z električnim motorjem z močjo 3-5 KM dosegal za tiste čase osupljivih 25 km/h. Prvi Porsche je bil torej električen in mirne duše lahko trdimo - preroški. Sledilo mu je stoletje razvoja dizelskih in legendarnih Porschejevih bencinskih motorjev, ki se še danes uvrščajo v sam svetovni vrh avtomobilske tehnologije. Nato pa se je zgodilo leto 2015, ko je javnost osupnila nad konceptom popolnoma električnega športnika, Porschejem Mission E.

15 MIN BRANJA

Menu item

Taycan Cross Turismo: pravi multitalent med električnimi športnimi avtomobili

Porsche je danes na virtualni svetovni premieri javnosti predstavil novi Taycan Cross Turismo. Proizvajalec športnih avtomobilov s to vsestransko modelsko različico razširja produktni portfelj svoje prve popolnoma električne serije športnih modelov in s tem sistematično nadaljuje svojo pot v smeri trajnostne mobilnosti.

3 MIN BRANJA

Hero image
Aksel Lund Svindal|zgodba o povezanosti

Aksel Lund Svindal: zgodba o povezanosti

Med smučarjem in goro obstaja posebna vez. Gora predstavlja življenje: med vrhom in dolino so vzponi, padci in čustveni vrtiljak, ki jih na celotni poti doživlja sleherni posameznik. Norveški alpski smučar Aksel Lund Svindal, olimpijec, ki se je v svoji karieri več kot 80-krat povzpel na zmagovalni oder, se tega še posebej dobro zaveda.

Gore so ga vedno osrečevale. V njihovem zavetju je spoznaval svoje omejitve in jih na vsak način skušal preseči. In ko mu je to uspelo, je bila sreča nepopisna. Iskanje lastnih omejitev ima namreč svojo ceno: padci, poškodbe, razočaranja. Ti predstavljajo temnejšo plat alpskega smučanja, a hkrati ustvarjajo karakter zmagovalca.

»Dejstvo je, da te bo strah. A stvar ni v strahu, marveč v premagovanju le-tega. Moč in energija, da ti to uspe, pa lahko prideta le nekje iz tvojih globin, pravzaprav iz najglobljih kotičkov srca,« pravi Aksel Lund Svindal, ko razmišlja o svojem spoprijemanju s strahom in o tem, kako ga je ta pripeljal do napredka in uspehov na belih strminah.

Življenje v gorah s fokusom na uspeh

Aksel je v gorah preživel skoraj polovico svojega življenja. Tam se je razvil v smučarja svetovnega kova. S pogumom in drznimi spusti po belih strminah je med vratci premagoval številne sotekmovalce, stal na odru za zmagovalce in proslavljal zmage. Z dvignjenimi rokami je ob prihodu v ciljno ravnino sprostil ves čustveni naboj, ki se je njem kopičil skozi vsak zavoj od starta do cilja, in prav ti trenutki so bili zanj najboljši. 

undefined
»Dejstvo je, da te bo strah. A stvar ni v strahu, marveč v premagovanju le-tega. Moč in energija, da ti to uspe, pa lahko prideta le nekje iz tvojih globin, pravzaprav iz najglobljih kotičkov srca.«

A kaj te trenutke naredi tako posebne? Ko je Aksel meter za metrom premagoval progo in spretno manevriral med vratci, sledil idealni liniji in se zvil v aerodinamični položaj, kolikor je bilo le mogoče, da bi tako ujel čim manj zračnega upora, ter švignil čez ciljno črto, je bil rezultat tega truda pogosto popolna neznanka. Celotna tribuna je takoj videla izkupiček vseh podrobnosti njegove vožnje, Aksel sam pa je šele nekaj trenutkov po prihodu v ciljno ravnino z nekoliko oklevanja pogledal proti semaforju in spoznal rezultat svojega trdega dela. »Zmaga ali poraz? To je trenutek, v katerem se ne moreš pretvarjati, trenutek, ko se ti kot zadnjemu razkrije tvoj dosežek in se sprostijo vsa čustva, kar ta šport dela pristen,« svoje izkušnje s tekmovanj opisuje Aksel.

Eden izmed najboljših trenutkov v karieri

Reprezentanca. Kot se spominja Aksel, je zanj vključitev v reprezentanco verjetno ena najboljših stvari, ki jih športnik lahko izkusi v svoji karieri. V trenutku si je mizo delil z vodilnimi predstavniki alpskega smučanja na Norveškem in v svetu, med njimi s Kjetilom Andréjem Aamodtom in Lassejem Kjusom, herojema, katerih posterji so še malo prej krasili stene njegove sobe.

»Zame je to še vedno eden izmed najboljših trenutkov v moji karieri. Ta občutek, ki sem ga imel prve tedne in mesece kot član ekipe, občutek stoodstotne vključenosti – to je še vedno eden izmed mojih najlepših spominov,« pove Aksel, čigar posterji so se kaj kmalu tudi začeli pojavljati na stenah sob mladih nadobudnih športnikov po vsem svetu.

undefined
Njegovo hrepenenje, težnja po stalnem napredku na vseh ravneh je to, kar ga povezuje z znamko Porsche in modelom Taycan.

A nenaden uspeh in z njim povezana slava ga nista spremenila. Še vedno je ostal zvest sebi, bil je skromen, sproščen in iskren. Bil je nekdo, ki naravnost obožuje to, kar počne, in bi sicer z veseljem nadaljeval šolanje na fakulteti, če ga življenje ne bi poneslo na pot profesionalnega športnika. Aksel ima raznolik karakter, a je predan ciljem, ki si jih zastavi, hkrati pa je kritičen do sebe in obožuje vsakršen izziv. Tudi tak, ki ga popelje daleč stran od belih strmin.

Njegovo hrepenenje, težnja po stalnem napredku na vseh ravneh je to, kar ga povezuje z znamko Porsche in modelom Taycan. Vizionarstvo, prenos inovacij na cesto in konstantne izboljšave njegovih spretnosti, dokler ni vse tako, kot mora biti – popolno. Navsezadnje novega, popolnoma električnega Porscheja ne sestavlja le prebojna nova tehnologija, marveč tudi neizmerna strast.

Prišla je nova doba

Časi se spreminjajo in z njimi prihaja nova doba. Naj bo to nekdanji tekmovalec v alpskem smučanju ali zdajšnji smučar prostega sloga – kar ostaja, je ljubezen do smučanja. »Ko drsiš skozi sneg in objemaš vsak zavoj, včasih oster, drugič širok, si popolnoma ujet v trenutku,« pravi Aksel. Potopljen v izkušnjo občuti vsako linijo in ji sledi ter dodaja: »Gre za interakcijo med različnimi elementi, ki skupaj tvorijo celoto, optimalno vožnjo, sestavljeno iz vseh tvojih dobrih lastnosti.«

Ko Aksel govori o popolni liniji, si ne moremo kaj, da ne bi pomislili na oblikovanje: združevanje vseh dejavnikov in elementov v red, ki ustvarja popolnost, popolnost, ki se te dotakne. Tak občutek dobimo tudi, ko se z norveškim športnikom pogovarjamo o novem modelu Taycan: »Kljub tehnološkemu napredku, svoji sodobnosti ima Taycan klasične linije, lepe poteze, ki jih pričakuješ od vsakega vozila znamke Porsche.«

Akslova pričakovanja pred prvo vožnjo s Taycanom so bila izjemno visoka, a kasneje več kot presežena: »Ko pogledaš Taycana, lahko takoj opaziš linije, ki jih lahko naredi samo avtomobilska znamka s tradicijo, a hkrati čutiš, da je tam zadaj še nekaj več, nekaj inovativnega.« Tudi za Porsche prihaja nova doba. »Svet se hitro spreminja in veliko je stvari, ki jih moramo spremeniti. A ne dvomim, da se bosta kljub vsem spremembam surova moč in znan občutek za volanom vsakega Porscheja ohranila tudi v prihodnosti,« svojo prepričanost, da znamka stopa v električno mobilnost, ocenjuje Aksel.

undefined
Tako kot z gorami je Aksel Lund Svindal spletel posebno vez tudi z modelom Porsche Taycan.

Taycan ga je presenetil in navdušil: »Njegova moč, vodljivost, oblika. Le res dobre stvari naredijo tak vtis in Taycan sodi mednje. Vtis, ki pusti svojo sled na ljudeh. To kaže na to, da gre za avto z dušo.«

Newsletter image