Taycan konfigurator

Zgodbe prihodnosti

Menu item

Porsche Electric Sport Sound: zvok kot nepogrešljiv del vožnje

Zvok je akustična vizitka znamke Porsche. Vsak njen oboževalec zlahka prepozna značilen zvočni odtis šestcilindrskega bokserskega motorja. Zvok pri avtomobilu nima samo čustvene komponente, ampak vozniku daje tudi neposredno informacijo o trenutnih razmerah na cesti. Voznik lahko že s pomočjo zvoka avtomobila ugotovi, kakšen je oprijem vozila in po kakšni podlagi trenutno pelje. Tudi električna vozila imajo specifičen zvok, ta pa je odvisen od njihovega karakterja.

4 MIN BRANJA

Menu item

Marko Štamcar o skrivnosti uspeha in mobilnosti prihodnosti

Kako je videti uspeh? Kakšna je pot do njega in kako nanj gledamo Slovenci? Ga sprejemamo in želimo sleherniku ali nas še vedno zmoti, ko nekomu med nami resnično uspe na področju, na katerem deluje? O tem smo se pogovarjali z Markom Štamcarjem, ki je svojo pot do uspeha tlakoval že zelo zgodaj: od dijaških let z razvojem storitve za shranjevanje datotek Shrani.si in hkratnim delom na daljavo za Google do soustanovitve podjetja Outfit7, ki se je z družino aplikacij Talking Tom uvrstilo na svetovni zemljevid zabavne industrije.

21 MIN BRANJA

Menu item

Aksel Lund Svindal: zgodba o povezanosti

Med smučarjem in goro obstaja posebna vez. Gora predstavlja življenje: med vrhom in dolino so vzponi, padci in čustveni vrtiljak, ki jih na celotni poti doživlja sleherni posameznik. Norveški alpski smučar Aksel Lund Svindal, olimpijec, ki se je v svoji karieri več kot 80-krat povzpel na zmagovalni oder, se tega še posebej dobro zaveda.

5 MIN BRANJA

Menu item

Z virtualnega na resnično dirkališče: ko zapojejo čustva

Vonj po zažganih gumah in bencinskih hlapih – stereotipen prizor, ko pomislimo na neizprosno moč pod pokrovom športnega avtomobila. A kaj, ko je tehnološki napredek dokončno ulovil tudi svet ljubiteljev visokih obratov in izkušnjo dinamične vožnje postavil na novih temeljih. Porsche Taycan kot glasnik nove ere spaja tradicijo in razvoj novih tehnologij, česar se dodobra zaveda tudi sleherni ponosni lastnik tega osupljivega avtomobila. A kako se to povezuje z izkušnjo tistih, ki visoke obrate in dinamično vožnjo živijo v virtualnem svetu?

6 MIN BRANJA

Menu item

Električni Porsche Taycan na bencinski način in Niko Mihelič

Avtomobilski svet se je po stoletju razvoja ognja nad valji znašel na razpotju nove dobe – na pragu tišine, nad breznom predpisov. Zdi se, da se razburljivost ovinkov v visokotehnološki sterilnosti razblinja oziroma pelje naravnost v avtomobilske vice, kjer bodo vozniški hedonisti tavali v svojih spominih, ko jih bodo od točke A do B, tja in nazaj, vozili čipi oziroma avtopiloti. Sam sem se kot vozniški uživač nemalokrat ujel v te črne misli, in preden sem sedel v Taycana, dejansko niti nisem razmišljal, ali tok elektronov res zmore vse tisto, kar omogoča reakcija ogljikovodikov v svetem gralu užitkov – šestvaljnem bokserskem motorju s Porschejevim podpisom.

9 MIN BRANJA

Menu item

Novi član električne družine Taycan

Naša električna družina Taycan je dobila že četrtega člana, osnovni model športne limuzine, ki se je pridružil Taycanu Turbo S, Taycanu Turbo in Taycanu 4S. Njegova posebnost sta zadnji pogon in možnost izbire dveh velikosti baterije, ljubitelje hitrosti in znamke Porsche pa navdušujeta tudi moč in pospešek novega modela.

5 MIN BRANJA

Menu item

Poglobljena predstavitev modela Porsche Taycan Turbo

Tako kot vse uspešne zgodbe, se je tudi zgodba o Porsche Taycanu pričela z vizijo. A če ste pomislili, da so se vse Porschejeve vizije rodile v duhu bencinskih hlapov, vas moramo popraviti. Pred več kot 120 leti, natančneje leta 1898, je Ferdinand Porsche predstavil svoj prvi avtomobil, Egger-Lohner C.2 Phaeton, ki je z električnim motorjem z močjo 3-5 KM dosegal za tiste čase osupljivih 25 km/h. Prvi Porsche je bil torej električen in mirne duše lahko trdimo - preroški. Sledilo mu je stoletje razvoja dizelskih in legendarnih Porschejevih bencinskih motorjev, ki se še danes uvrščajo v sam svetovni vrh avtomobilske tehnologije. Nato pa se je zgodilo leto 2015, ko je javnost osupnila nad konceptom popolnoma električnega športnika, Porschejem Mission E.

15 MIN BRANJA

Menu item

Taycan Cross Turismo: pravi multitalent med električnimi športnimi avtomobili

Porsche je danes na virtualni svetovni premieri javnosti predstavil novi Taycan Cross Turismo. Proizvajalec športnih avtomobilov s to vsestransko modelsko različico razširja produktni portfelj svoje prve popolnoma električne serije športnih modelov in s tem sistematično nadaljuje svojo pot v smeri trajnostne mobilnosti.

3 MIN BRANJA

Menu item

S Taycanom Turbo S po Sloveniji: Različne možnosti polnjenja

Polnjenje električnega avtomobila. Za marsikoga še vedno opravilo, ki podaja več vprašanj kot odgovorov. S Sašo Kapetanovičem in Porschejevim superšportnikom Taycanom Turbo S smo se odpravili na izlet po Sloveniji, kjer smo spoznali različne načine polnjenja električnih in hibridnih Porschejev.

5 MIN BRANJA

Menu item

Posodobitve pri Taycanu: Večji doseg, večja povezljivost, več barv

Taycan in Taycan Cross Turismo stopata v leto 2022, ki prinaša številne spremembe in posodobitve. Pri vseh modelih bo povečan doseg pri vsakodnevni vožnji, v infotainment sistem prihaja popolna integracija tehnologije Android Auto, Taycana pa boste odslej lahko parkirali kar s pomočjo pametnega telefona. Bolj raznolik bo tudi izbor barv po želji.

4 MIN BRANJA

Menu item

Trajnostna prihodnost avtomotošporta

Še pred leti si dirkanja brez bencinskih agregatov nismo znali predstavljati, danes pa se lahko električni dirkalniki postavijo ob bok najmočnejšim visokooktanskim strojem. Z dirkalnikom Porsche Misson R stopamo v novo obdobje električnega avtomobilskega športa.

4 MIN BRANJA

Menu item

Ko se srečajo avtomobilski superšportnik in vrhunski tenisačici

Enkrat letno se Portorož, ki je eden slovenskih turističnih biserov, prelevi v središče svetovnega ženskega tenisa. S slovenskima predstavnicama teniške karavane, Kajo Juvan in Andrejo Klepač, smo se podali na kratko panoramsko vožnjo. Zaključila se je s presenečenjem, ki ga bosta težko pozabili.

3 MIN BRANJA

Menu item

Utelešenje Porschejeve filozofije

Niti karoserije še nismo namestili na dirkalnik, ko je naš razvojni inženir in testni voznik Lars Kern že sedel za volan Mission R-a in ga zapeljal po dirkališču. Kljub temu, da gre za koncept, je ta električni dirkalnik izdelan v skladu z najvišjimi tehnološkimi standardi tovarne Porsche.

5 MIN BRANJA

Menu item

Visoka napetost: kako delujeta Taycanova električna motorja?

Če ste že sedeli za volanom Porsche Taycana, poznate občutek, ko pohodite stopalko za elektriko. Sile, ki vas pritisne ob sedež in vam skorajda vzame sapo, ni možno primerjati z nobenim avtomobilom s klasičnim bencinskim motorjem. Pri modelu Taycan Turbo S se pri polnem pospeševanju sprosti neverjetnih 761 konjskih moči in vrtoglavih 12.000 Nm navora na vseh štirih kolesih. Elektromotorja na sprednji in zadnji osi neprekinjeno pospešujeta vse do končne hitrosti. Kako nam je pravzaprav uspelo potencial električnih motorjev dvigniti na popolnoma novo raven?

4 MIN BRANJA

Menu item

Več zmogljivosti in večji doseg

Prihajata prva električna modela, ki sta si prislužila kratico GTS. Taycan GTS in Taycan GTS Sport Turismo z več zmogljivosti, več dinamike in z več športnega DNKja legendarnih Porsche dirkalnikov. Z dosegom do 504 km je Taycan GTS prvi električni Porsche, ki je presegel magično mejo 500 km.

3 MIN BRANJA

Menu item

Porsche od blizu: Porsche Taycan 4S Cross Turismo

Popolnoma električen Porsche, ki z asfalta na makadam zapelje s samozavestjo, ki bi mu jo zavidal marsikateri vrhunski atlet. Prizor, ki je bil še pred nekaj leti znanstvena fantastika, je danes resničnost. Križanca med limuzinskim Taycanom in terencem smo pognali po idiličnih kraških cestah, kjer je razkril svoj vsestranski talent. Izjemne zmogljivosti, vrhunska vozna dinamika tako na asfaltu, kot na neutrjenih poteh ter družinsko-poslovna uporabnost so lastnosti, ki odlikujejo ta tehnološko dovršen avtomobil.

8 MIN BRANJA

Menu item

Porsche Driving Experience: S Taycanom Cross Turismo po lepotah Norveške

S Sašo Kapetanovičem se podajte na 800 kilometrov dolgo pot, polno prekrasnih cest, norih razgledov, vrhunske kulinarike ter zanimivih ljudi. Saša vas bo s serijo kolažev zapeljal skozi tridnevno raziskovanje osupljive narave Norveške in to na e-mobilnostni način, ki je v tamkajšnji družbi postal stalnica. Z vsestranskim športnikom Taycanom Cross Turismo je enkratno vozniško doživetje več kot zagotovljeno.

6 MIN BRANJA

Menu item

Discover the Unknown – Slovenija: Zgodbe strasti in uspeha

S Taycanom Turbo S na roadtrip po 26 državah vzhodne in osrednje Evrope. Zveni kot precej dolg izlet z avtomobilom, a je precej več kot to. Gre za pustolovščino manjše ekipe avtomobilskih zanesenjakov, ki so se podali na epsko popotovanje s spoznavanjem čudovitih krajev in zanimivih ljudi. Del večletnega projekta pod taktirko tovarne Porsche je bil tudi nekajdnevni obisk Slovenije. V Porsche Centru Ljubljana smo izkoristili priložnost in skupaj z ekipo odkrili nekaj navdihujočih lokalnih zgodb.

11 MIN BRANJA

Menu item

Mark Webber: Vožnja ni le adrenalin, ampak tudi zadovoljstvo

Pred kamero in v pogovoru: Mark Webber, nekdanji dirkalni šampion, ki je prišel do vrha ne le s talentom, ampak tudi s trdim delom in pregovorno nepopustljivostjo. Je ambasador znamke Porsche in mož, ki ne more brez adrenalina – a zna hkrati tudi natančno oceniti, kako daleč lahko gre. V Slovenijo je prišel na dogodek Wild at Heart, ki ga je organiziral Porsche Center Ljubljana. Posebej si je vzel čas in stopil tudi pred našo kamero. Preberite pogovor in si oglejte video.

3 MIN BRANJA

Menu item

Električna duša Taycana

Taycan je avtomobil, ki nima veliko konkurence. Namenjen je vsakdanji rabi, a ima izjemne zmogljivosti. Odlikuje ga ena najbolj prepoznavnih in brezčasnih oblik, ki je nespremenjena že od leta 1948, vse odkar je Ferry Porsche, sin Ferdinanda Porscheja, na cesto postavil prvega športnika – Porscheja 356.

2 MIN BRANJA

Menu item

Eden in edini: Taycan Turbo S

Leta 1898 je Ferdinand Porsche predstavil svoj prvi avtomobil Egger-Lohner C.2 Phaeton. Ta je s svojim električnim motorjem, ki je zmogel od 3 do 5 KM, dosegal za tiste čase osupljivo hitrost 25 km/h. Po 121 letih razvoja je nastal prvi popolnoma električen Porsche moderne dobe: Taycan.

2 MIN BRANJA

Hero image
Polnjenje električnega avtomobila v Sloveniji|Izlet s Taycanom Turbo S

S Taycanom Turbo S po Sloveniji: Različne možnosti polnjenja

Polnjenje električnega avtomobila. Za marsikoga še vedno opravilo, ki podaja več vprašanj kot odgovorov. S Sašo Kapetanovičem in Porschejevim superšportnikom Taycanom Turbo S smo se odpravili na izlet po Sloveniji, kjer smo spoznali različne načine polnjenja električnih in hibridnih Porschejev.

Polnjenje na ultra hitri polnilni postaji Porsche Turbo Charger

Pred salonom Porsche Centra Ljubljana se nahaja ultra hitra polnilna postaja Porsche Turbo Charger, ki se ponaša s kar 350 kW polnilne moči in Taycanu omogoča, da popolnoma izkoristi potencial svoje 800-voltne baterije. V optimalnih razmerah se bo avto na tej postaji polnil z močjo vse do 270 kW, kar v praksi pomeni, da se bo baterija v dobrih 22 minutah napolnila od 5 % do 80 %. V tem času lahko obiščete salon, kaj hitrega prigriznete ali popijete kavico, avto pa vas bo pričakal z dodatnimi 300 kilometri dosega.

Uporaba te ultra hitre Porschejeve polnilnice je zelo preprosta. Na polnilnico prislonite Porsche Charging kartico, s polnilnice snemite kabel, ga priklopite na avto in elektrika že teče v baterijo.

Polnjenje na ultra hitri polnilni postaji Ionity

Zapeljali smo se do Kopra, kjer smo preizkusili eno izmed petih slovenskih ultra hitrih postaj Ionity.

Polnilne postaje Ionity imajo enake tehnološke značilnosti kot Porschejeve ultra hitre polnilnice. Tudi te polnijo z močjo 350 kW in bodo baterijo Taycana v 22 minutah napolnile do približno 80 %. Takšna hitrost polnjenja je resnično impresivna, sploh če razmislite o naslednji primerjavi. Taycan Turbo S je za dobrih 20 kilometrov legendarne proge Nordschleife potreboval rekordnih 7 minut in 42 sekund. Na tej polnilnici pa elektrika v baterijo teče hitreje, kot jo avto pri dirkaški vožnji porablja. V istem času namreč pridobimo skoraj 150 kilometrov dosega. Ker je v avtomobil vgrajen sistem za podaljšanje življenjske dobe baterije, se bo zadnjih 20 % napolnilo nekoliko počasneje.

Polnjenje na hitri polnilni postaji Ionity je zelo uporabno pri vožnjah na daljše relacije, ko se želite le za kratek čas ustaviti in napolniti baterijo.

Aktivacija postopka polnjenja je na tej polnilni postaji zelo preprosta. Polnjenje aktivirate tako, da na polnilnico prislonite Porsche Charging kartico, lahko pa si na telefon naložite aplikacijo Ionity App, si ustvarite račun in polnjenje aktivirate s skeniranjem QR kode, ki označuje polnilnico.

V prihodnosti pa bo polnjenje električnih in hibridnih Porschejev na polnilnih postajah Ionity še preprostejše, saj bo polnilnica sama prepoznala avto in pričela s polnjenjem.

Polnjenje na javni polnilni postaji MOON

MOON Charge sistem za polnjenje električnih vozil omogoča uporabo več kot 150 polnilnih postaj po Sloveniji. Te javne polnilnice delujejo s polnilno močjo vse od 11 kW pa do 300 kW, odvisno od tipa.

Mi smo Taycana zapeljali na parkirišče večjega trgovskega centra v Ljubljani, kjer smo ga priključili na polnilni steber MOON AC Charger, ki omogoča polnjenje z močjo do 22 kW. Ta polnilni steber nima integriranega priključnega kabla, zato smo uporabili Taycanov priključni kabel.

Tudi tukaj je aktivacija polnjenja zelo preprosta. Ko je avto pravilno priključen na polnilno postajo, lahko polnjenje aktiviramo na več načinov. Na polnilnico prislonimo brezstično kartico ali obesek za ključe MOON Charge, lahko pa uporabimo mobilno aplikacijo MOON Charge, ki omogoča pregled nad dodatnimi informacijami kot so zemljevid prostih polnilnic, status polnjenja in porabe ter spremljanje stroškov.

Hitrost polnjenja na tej 22 kW polnilnici vam omogoča, da boste v času daljšega sobotnega nakupovanja ali 2-urnega poslovnega sestanka avto napolnili za približno 100 kilometrov vožnje.

Še eno prednost prinaša polnjenje na polnilnih postajah MOON, med časom polnjenja boste do 3 ure parkirali brezplačno.

Polnjenje na polnilni postaji Porsche Destination Charging

Voziti Porscheja je privilegij, vozniki električnih in hibridnih Porschejev pa so še bolj privilegirani. V več kot 20 državah se na ekskluzivnih lokacijah nahaja skoraj 1.900 polnilnic Porsche Destination Charging, kjer lahko vozniki svoje Porscheje polnijo zastonj. Moč polnjenja na teh polnilnih postajah znaša do 11 kW kar pomeni, da če boste svoj avto polnili v polnilnici hotela, kot je npr. hotel Triglav na Bledu, vas bo Taycan naslednje jutro pričakal s popolnoma polno baterijo. Brezplačno lahko na takšni polnilnici polnite seveda le, če koristite storitve ponudnika, ki takšno polnilnico ima.

Mi smo se s Taycanom Turbo S iz Ljubljane odpravili na Bled, si tam privoščili večhodno večerjo, stroške električne energije za celotno pot tja in nazaj pa je pokrila restavracija. V času trajanja večerje je naš Taycan pridobili za približno 100 km dosega.

Porsche Destination Charging polnilno postajo aktivirate le s priklopom avtomobila na kabel, ki je sestavni del polnilnice. Nobene kartice ali aplikacije ne potrebujete.

Polnjenje doma na polnilni postaji MOON Community

Polnilna postaja MOON Community, ki je nameščena tudi v Saševi domači garaži, omogoča, da avto zvečer pripeljete domov, ga enostavno priklopite, zjutraj pa vas bo pričakal z napolnjeno baterijo. Tako preprosto, kot bi vam nekdo ponoči, medtem ko spite napolnil rezervoar z gorivom. Avto zjutraj samo še odklopite in odpeljete.

Ta polnilna postaja polni z močjo polnjenja do 22 kW, kar pomeni, da bo Taycanovo 93 kWh baterijo če noč napolnila tudi takrat, ko boste avtomobil zvečer priključili s skoraj prazno baterijo. Polnjenje z močjo 22 kW pomeni, da boste doma polnili približno 6 x hitreje, kot če bi avto priključili na običajno gospodinjsko vtičnico.

Polnilna postaja MOON Community se popolnoma integrira v vaše obstoječe električno omrežje, kar pomeni da jo lahko priključite na fotovoltaični sistem, če ga imate, ali pa na hranilnik električne energije. Električne napeljave s priklopom avtomobila v nobenem primeru ne boste preobremenili, saj je polnilnica opremljena s sistemom za preprečevanje preobremenitev.

Uporabniška izkušnja, ki smo jo imeli doživeli s polnjenjem Taycana na izletu po Sloveniji je bila zelo prijetna in kar je najpomembneje, brezskrbna. Rokovanje z električnim avtomobilom ni nič bolj zahtevno kot z bencinarjem ali dizlom. Morda na začetku zahteva nekaj več priprav, kot so pridobitev polnilne kartice ali namestitev aplikacije na mobilni telefon, ko pa je to urejeno, je uporaba električnih polnilnic zelo preprosta. Najbolj praktična rešitev je seveda, če si boste električno polnilno postajo omislili doma, tistim, ki pa te možnosti nimate, pa je v Slovenji na voljo razvejana mreža javnih električnih polnilnic. Ta se iz leta v leto povečuje in izboljšuje ter tako praktično vsakomur omogoča udobno uporabo električnega avtomobila.

Vsi tisti, ki razmišljate o vstopu v športno električno prihodnost, se oglasite v Porsche Centru Ljubljana, kjer vam bodo pomagali pri vaši odločitvi.

Newsletter image